Uutiset YLE Oulu

Perjantaina voi tupruttaa paikoin jopa 10 senttiä lunta – ajokeli on lumisateiden vuoksi huono

Suomen länsiosaan saapuu perjantaina lumisateita. Länsirannikolta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi sataa päivän aikana paikoitellen jopa 5–10 senttiä lunta.

Aamulla myös etelässä on paikoitellen lumisateita. Päivän mittaan sade kuitenkin muuttuu maan länsi- ja eteläosissa rännäksi tai vedeksi.

Ylen meteorologi Jesse Heikkilän mukaan ajokeli muuttuu lumisateiden takia huonoksi perjantaina.

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä perjantaina Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Lauantaina Suomeen saapuu taas uusi sadealue. Silloin lumisateita on luvassa pääosin maan pohjoisosassa. Itsenäisyyspäivänä monin paikoin tulee tihkusateita.

Joulun sää yhä epävarma

Loppuviikon sää pysyttelee lauhana. Perjantaina lämpötila on monin paikoin lähellä nollaa tai hieman sen yläpuolella. Lauantaina lämpötila kohoaa laajemmin nollan yläpuolelle. Lämpötilan nollaraja on noin Oulun korkeudella.

Joulun ajan säästä on vielä liian aikaista sanoa mitään varmaa. Tilastojen mukaan on todennäköistä, että valkoinen joulu saataisiin ainakin Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

Lue myös:

Kulunut syksy oli paikoitellen mittaushistorian lämpimin – myös sateita saatiin runsaasti

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Nämä oravat voivat hypätä jalkaan kiinni ruoan toivossa – oululaisella hautausmaalla kesyt kurret ovat säikäyttäneet ihmisiä

Kun orava hyppää hautausmaalla kiinni housunlahkeeseen ja kärttää ruokaa, on monen mielestä luonto tullut liian lähelle.

Moni Oulun Intiön hautausmaalla liikkuva kertoo tällaisista havainnoista viime kuukausilta. Kohtaamiset ovat saattaneet säikäyttää.

Kesyyntyneet oravat nostattivat keskustelua ja hetkittäin tunteitakin viime kesänä ja syksyllä, kertoo ylipuutarhuri Sari Hirsikorpi Oulun seurakunnilta. Hän pääsi itsekin tekemään läheistä tuttavuutta kesyjen eläinten kanssa, kun orava vipelsi ylös pitkin housunlahjetta.

Erityisen häiritsevänä on Hirsikorven mukaan koettu tilanteet, joissa oravat ovat tulleet hakemaan ruokaa kesken hautajaisten tai surusaaton. Aiheesta on annettu palautetta muun muassa hautausmaan työntekijöille.

Tilanne rauhoittunut talven tultua

Hautausmaan oravat ovat kesyyntyneet, koska niitä on ruokittu. Tilanne alkoi näkyä Intiössä loppukesästä, Sari Hirsikorpi kertoo.

– Varsinkin nuoret oravat tulivat ihmisten luo kokeilemaan, saisiko heiltä helposti ruokaa.

Osa hautausmaalla liikkuvista ihmisistä kertoi myös Ylelle syöttäneensä oraville pähkinöitä. Yleensä heti perään he jatkoivat, että harrastus loppui, kun tuli ilmi, että kesyyntyneet oravat ovat aiheuttaneet hautausmaalla ongelmia. Kesällä sisääntuloporttien yhteyteen laitettiin kylttejä, joissa ohjeistettiin olemaan syöttämättä oravia.

Talven tultua tilanne on muutenkin rauhoittunut, Hirsikorpi sanoo. Ihmisarkoja oravat eivät edelleenkään ole, mutta eläinten syöttäjiä ei paikalla enää näy.

Kyltit on otettu nyt pois, mutta ne ehtivät myös herättää pahennusta ja niistä tuli palautetta hautausmaan toimistoon. Osa kävijöistä koki, että ne rohkaisivat ihmisiä vahingontekoon oravia kohtaan (Rauhan tervehdys -lehti).

Ylipuutarhuri Sari Hirsikorpi toteaa, että se ei ole ollut tarkoitus, vaan kylttien sävy on ollut mahdollisimman kohtelias ja toimintaa ohjaava. Ensi kesänä tilannetta seurataan ja ihmisiä ohjeistetaan tarpeen mukaan, hän toteaa.

Oravalla on hyvä muisti

Eläimiä ei hautausmaalla tule siis ruokkia. Oravat löytävät Hirsikorven mukaan hautausmaalta tarpeeksi syötävää muutenkin.

Kuinka nopeasti oravat sitten unohtavat ihmisen tarjoamat helpot eväät ja lakkaavat kärkkymästä herkkupaloja?

Eivät kovinkaan nopeasti, arvioi vieraileva tutkija Sanna Mäkeläinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Hänen mukaansa oravilla on tutkimusten mukaan yllättävän hyvä muisti. Ne muistavat talvikätköjensä sijainnin viikkojen ajan, ja erilaiset taidot voivat säilyä muistissa vieläkin pidempään.

Mäkeläinen kertoo brittitutkimuksesta, jossa tutkittiin oravien muistia. Tutkittu laji ei ole sama kuin Suomessa, mutta oravat kuuluvat samaan sukuun. Tutkimuksessa oravat saivat ruoka-automaatista ruokaa tiettyä vipua painamalla. Oravat osasivat taidon vielä 22 kuukautta sen oppimisen jälkeen.

– Jos ajatellaan suomalaisen oravan elinikää luonnossa, joka on 2–3 vuotta, niin voidaan ajatella, että ne muistavat saavansa ihmisiltä ruokaa koko loppuelämänsä ajan.

Luultavasti Oulun Intiössä oravat osaavat siis ensi kesänäkin tulla kärttämään makupaloja hautausmaalta liikkuvilta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on perjantaihin kello 23:een asti.

Metsähallitus ostanut jo puoli miljoonaa litraa käpyjä – käpyjen kerääjille noin 600 000 euron tienestit

Metsähallituksen Luontopalvelut on ostanut kerääjiltä noin 500 000 litraa männyn käpyjä syksyn aikana. Ostoilla täydennetään Pohjois-Suomen männyn siemenhuollon varmuusvarastoa. Käpyjä ostetaan vielä viikolla 51. Keräyksen jatkumisesta kevättalvella 2021 Metsähallitus aikoo kertoa erikseen.

Metsähallitus on maksanut männyn kävyistä 1,20 euroa litralta eli käpyjen kerääjät ovat tienanneet noin 600 000 euroa.

Kerätyissä kävyissä on laskennallisesti satoja miljoonia männyn siemeniä. Määrä on kuitenkin teoreettinen, kerrotaan Metsähallituksesta. Todellinen siemenmäärä tiedetään karistuksen jälkeen. Metsähallitus arvioi, että noin puolesta miljoonasta kävystä saadaan noin 3000 kiloa siemeniä. Tällä määrällä kylväisi noin 15 000 hehtaarin verran männiköiden uudistusaloja.

Puhdistetut siemenet viedään Metsähallituksen Imarin siemenkeskukseen Rovaniemellä. Sieltä siemeniä myydään Pohjois-Suomen metsänomistajille.

Pohjois-Suomen männyn siemenhuollon varmuusvaraston ylläpito on yksi Metsähallituksen tehtävistä.

Uutissuomalainen: Joensuussa ja Lahdessa kovimmat ilmastotavoitteet

Suomen suurista kaupungeista kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet ovat Joensuulla ja Lahdella, ilmenee Uutissuomalaisen 20 isoimmalle kunnalle tekemästä kyselystä. Kaikki näistä vastasivat kyselyyn.

Uutissuomalaisen mukaan suuri osa kaupungeista tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä, mutta Pohjois-Karjalan ja Päijät-Hämeen keskuksissa tavoite on jo vuodessa 2025.

Helsingissä ja Oulussa tavoitteet ovat vaatimattomimmasta päästä eli vuodessa 2035 ja 2040. Kaikilla suurilla kaupungeilla ei Uutissuomalaisen mukaan ole hiilineutraalisuustavoitetta lainkaan. Osa niistä on mukana hankkeessa, jossa tavoitellaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Sekä Joensuussa että Lahdessa ripeä aikataulu liittyy kaukolämmön siirtymiseen pois fossiilisista energialähteistä. Myös esimerkiksi Jyväskylässä ja Kuopiossa lämmitys nostetaan suurimmaksi tai yhdeksi merkittävimmistä potentiaalisista päästövähennyskohteista.

Lue myös:

YK: Vuosi 2020 nousee historian kolmen kuumimman joukkoon – "Tämä on itsetuhoista", pääsihteeri sanoo

Joensuussa liikuntakeskuksen korona-altistus nousi julkisuuteen, Oulussa ei – altistumisista tiedottamisessa on isoja eroja

Kun joensuulaisen liikuntakeskuksen asiakkaalla todettiin marraskuun puolivälissä koronavirus, sitä ei salailtu.

Kuntokeskus tiedotti välittömästi kaikkia asiakkaitaan. Näin toimittiin siitä huolimatta, ettei yrityksillä ole velvollisuutta kertoa korona-altistumisesta. Myös alueen sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Siun sote tiedotti mahdollisesta altistumisesta.

Kuntokeskuksen yrittäjä kokee, että avoimuudesta oli hyötyä.

– Saimme todella paljon positiivista palautetta, kun kerroimme heti asiakkaillemme, että tiloissamme on ollut tartunnan saanut ihminen, Kuntokeskus Energyn toimitusjohtaja Kari Karhu kertoo.

Kun vastaavanlainen tapaus sattui marraskuun alussa Oulussa, siitä ei kerrottu julkisesti. Tieto tartunnasta levisi asiakkaiden keskuudessa, mutta sairaanhoitopiiri tai yritys itse eivät asiasta tiedottaneet.

Kummassakaan tapauksessa ei ole toimittu oikein tai väärin, sillä valtakunnallista ohjeistusta tiedottamiseen ei ole.

Kuntokeskus Energyn toimitusjohtaja Kari Karhu kertoo, että koronaepidemia on verottanut kuntokeskuksen kävijämäärää rajusti.Ari Tauslahti/Yle Kysymys altistuneista on tulkinnanvarainen

Terveysviranomaisten vastuulla on selvittää, ketkä kaikki ovat olleet lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa ja voineet näin altistua taudille.

Tehtävä on vaikea jo siitä syystä, etteivät ihmiset aina muista tarkasti, missä ovat edellisinä päivinä liikkuneet ja keitä he ovat tavanneet.

Lisäksi jäljityksessä on käytettävä harkintaa. Ensimmäinen tulkinnanvarainen kysymys on, ketkä kaikki katsotaan altistuneiksi.

Oulussa ryhmäliikuntatunnin osallistujan tartunnasta ei tiedotettu edes yritykselle, koska altistumisriski arvioitiin niin pieneksi. Lisäksi käytäntönä on tiedottaa vain tapauksista, joissa altistuneita ihmisiä on paljon.

Joensuussa tilanne arvioitiin toisin: vaikka ryhmäliikuntatunnilla oli turvavälit ja kaikki osallistujat tiedettiin, pukuhuoneessa tilanne on voinut olla toinen. Tiedottaminen nähtiin paremmaksi vaihtoehdoksi kuin vaikeneminen.

Myös tautitilanne vaikuttaa. Kun suurin osa tartuntaketjuista on vielä tiedossa, paine altistuneiden tavoittamiseen on suuri. Jos taas iso osa tartuntalähteistä on pimennossa, ei muutamalla mahdollisesti altistuneella ole enää yhtä suurta merkitystä.

Toiset tiedottavat, toiset listaavat

Alueiden välillä on eroa myös siinä, miten altistumispaikoista kerrotaan.

Tampereen yliopistollinen sairaala on kertonut altistumispaikoista tiedotteissa ja viestipalvelu Twitterissä . Samoin ovat toimineet monet muut sairaanhoitopiirit Lapista Kanta-Hämeeseen.

Muutamilla alueilla altistumispaikoista pidetään tarkkaa listaa.

Näin on toimittu muun muassa Siun soten alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä sekä useissa pohjalaiskunnissa, kuten Vaasassa ja Seinäjoella.

Siun sote päätyi listamalliin, kun Joensuussa tuli ilmi tartuntarypäs ja altistumispaikkoja oli yhtä aikaa lähes neljäkymmentä. Siun soten viestintäpäällikkö Susanna Prokkola painottaa, että altistuneita tavoitellaan julkisuuden kautta vain, jos paikalla olleiden nimiä ei tiedetä. Lisäksi listalta poistetaan kaikki yli 10 päivää vanhat altistumispaikat.

Pohjois-Karjalassa yrityksiin pyritään olemaan etukäteen yhteydessä. Sen sijaan Etelä-Pohjamaalla koronaryhmä on linjannut, että altistumispaikoista voidaan kertoa ennen kuin yritykseen on oltu yhteydessä.

Julkisia kuntosaleja on pantu marras-joulukuussa kiinni, mutta yksityiset ovat pitäneet ovensa auki. Saleilla on kova paine osoittaa, ettei tauti leviä niiden kautta.Pyry Sarkiola / Yle Varotoimet lisäävät asiakkaiden luottamusta

Yritykselle asiakkaalla tai työntekijällä todettu koronatartunta voi olla kiusallinen.

Tieto tartunnasta saa ihmiset varovaisiksi ja näkyy nopeasti esimerkiksi asiakasmäärissä.

Kuntokeskuksen yrittäjä Kari Karhu kertoo, että moni asiakas on laittanut salikorttinsa tauolle.

Silti Karhu kokee, ettei koronaviruksen torjunnasta sovi lipsua. Hän työskentelee yrityksessään fysioterapeuttina ja katsoo velvollisuudekseen tukea terveysviranomaisia.

– Asiakkaat ovat tietysti varovaisempia. Meillä tämä on tarkoittanut, että panostamme entistä enemmän laitteiden desinfiointiin ja tilojen puhtauteen.

Varotoimet näyttävät riittäneen, sillä kuntokeskuksessa ei ole todettu jatkotartuntoja. Tämä on vahvistanut asiakkaiden luottamusta.

Koronatartuntojen ehkäisy auttaa suojaamaan myös yrityksen mainetta. Jos korona-altistumisesta ei synny jatkotartuntoja, yritys säästyy koronalingon leimalta.Silja Viitala / Yle Yksi altistunut ei vie yrityksen mainetta

Varotoimien teho on havaittu myös joensuulaisessa lounasravintola Puistossa.

Marraskuun puolivälissä yhdellä ravintolan asiakkaalla todettiin koronatartunta. Kun tieto altistumisesta tuli, lounasasiakkaiden määrä putosi ravintolapäällikkö Helena Laitisen mukaan noin 30 prosenttia.

– En usko, että tällä yhdellä henkilöllä oli siihen paljoakaan vaikutusta. Suurempi vaikutus oli sillä, että Joensuussa todettiin silloin laaja koronarypäs, Laitinen arvioi.

Näkemystä tukee se, että myös muissa kaupungin ravintoloissa asiakkaiden määrä väheni.

Myös ravintola Puistossa vältyttiin jatkotartunnoilta, minkä takia ravintolapäällikkö arvioi, ettei yhdestä altistumisesta aiheutunut pysyvämpää harmia.

Jos ravintola olisi leimattu koronalingoksi, tilanne voisi olla toinen. Maskit, turvavälit ja käsienpesu suojaavat paitsi tartunnoilta myös mainehaitalta.

Miten matalalla kynnyksellä altistumispaikoista pitää kertoa julkisuuteen? Aiheesta voi keskustella 3.12. kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

Jos samalla ryhmäliikuntatunnilla olleella todetaan myöhemmin korona, et välttämättä saa koskaan tietää – nykykäsityksen mukaan tartuntariski on pieni

Lapsen synttärit vai baari – mistä koronavirus on tarttunut sinun kotialueellasi? Kysyimme sairaanhoitopiireistä koronaviruksen tartunnan lähteitä

Koronaa jäljittää Helsingissä 200 henkilöä kahdessa vuorossa 7 päivää viikossa, pian heitä on liki 300 – silti kolmannes lähteistä jää tuntemattomaksi

Kainuulaismies sai koronatartunnan Stora Enson työmaalla, kritisoi yhtiön vaiteliaisuutta koronatilanteesta: "Tuntuu välinpitämättömältä"

Stora Enson Oulun-tehdasalue on osoittautunut suureksi koronatartuntojen lähteeksi sekä Oulussa että sen ulkopuolella. Tällä hetkellä tehtaan tartuntaryppääseen liittyy noin 150 koronavirustartuntaa.

Yksi tartunnan saaneista on kainuulainen mies, joka työskentelee Stora Enson tehtaalla aliurakoitsijan palveluksessa. Mies esiintyy nimettömänä tässä jutussa, koska pelkää leimautumista.

Hän kertoo saaneensa tiedon altistumisestaan 20.11. Testiin hän meni tiistaina 24.11.

– Kainuun keskussairaalaan oli vaikea päästä testiin, koska olen oireeton.

Näin tartunnat ovat edenneet

Syys-lokakuu Stora Ensolla oli ensimmäisiä koronatartuntoja. Tehtaanjohtaja kertoi asiasta 2.12. julkaistussa Ylen jutussa.

9.11. Stora Enson rakennustyömaan taukotilassa oli joukkoaltistuminen.

14.11. Oulun kaupunki tiedotti taukotilan joukkoaltistumisesta.

20.11. Tässä jutussa mainittu Stora Enson alihankkijalla työskentelevä kainuulaismies sai tiedon altistumisestaan. Testiin hän meni 24.11.

23.11. Kainuun sote tiedotti, että Kainuussa todetut kaksi tartuntaa liittyivät Oulun Stora Enson tartuntoihin.

Samana päivänä 23.11. Yle kysyi Stora Ensolta tehdasalueen koronatilanteesta. Tuolloin yhtiöstä todettiin, että tietoa on vain yksittäisistä tartunnoista, joita he eivät kommentoi.

Samana päivänä 23.11. Stora Enson uusi kartonkitehdas saavutti yhden tärkeän etapin, kun sinne lähti ensimmäinen puukuorma. Suurin osa joulukuun alkuun mennessä todetuista tartunnoista on ollut työntekijöillä, jotka työskentelevät nimenomaan uuden kartonkilinjaston pystyttämisessä.

26.11. Pääurakoitsija Valmetin työntekijöistä parillakymmenellä oli todettu testeissä koronatartunta. Myös toisella isolla urakoitsijalla, SAH-KO:lla yli 30 työntekijää oli saanut positiivisen koronatestituloksen.

Samana päivänä 26.11. Stora Enso kertoi Ylelle, että kartonkikonetyömaalla työt on osin keskeytetty, koska tartuntoja oli niin paljon. Tuolloin tehtaanjohtaja sanoi, että tartuntoja oli ilmennyt päivittäin viikon ajan.

2.12. Koronatartuntoja oli todettu tehdasalueella noin 150.

Hänellä todettiin koronatartunta. Se on kuitenkin ollut koko ajan oireeton, ja nyt miehen karanteenikin on jo päättynyt.

Tartunnan saanut olisi toivonut enemmän viestintää

Altistumisestaan hän sai tiedon työnantajaltaan eli Stora Enson aliurakoitsijalta. Työnantaja soitti ja kertoi hänelle, että samalla tehdasalueella työskentelevällä henkilöllä, jonka kanssa mies oli ollut tekemisissä, oli todettu tartunta. Tämä henkilö työskenteli eri aliurakoitsijalle kuin kainuulaismies.

– Poistuin heti välittömästi työmaalta, kainuulaismies kertoo.

Mies kritisoi sitä, että hän ei ole saanut tietoa Stora Enson koronatilanteesta muuta kuin median kautta. Myöskään media ei juuri kertonut Stora Enson tartunnoista ennen viime viikon loppua, koska tietoa altistumisten ja tartuntojen laajuudesta ei kerrottu.

Lue lisää: Kysyimme, miksi Stora Enso tiedotti koronaryppäästä vasta kymmenien tartuntojen jälkeen – viestintäjohtaja "Halusimme saada kokonaiskuvan ennen kertomista"

– Eihän minulla ole tarkkaa tietoa mistään koronaan liittyvästä Stora Enson tehtaalta, kainuulaismies sanoo.

Erityisesti miehen kritiikki kohdistuu Stora Ensoon, joka ei ole ollut häneen lainkaan yhteydessä altistumisen tai tartunnan jälkeenkään.

– Tuntuu välinpitämättömältä, kun ei ole minkäänlaista viestintää.

Hän on ollut yhteydessä muihinkin tehtaalla sairastuneisiin.

– Työkavereilla on ollut vakavat oireet, eikä Stora Enso ole ollut heihinkään yhteydessä. Heitä on varmasti niin paljon, kymmeniä.

Miehen työnantaja eli aliurakoitsija on ilmoittanut miehelle hänen altistumisestaan ja lisäksi tehtaan muuttuneista sisäänpääsykäytännöistä.

Stora Ensolta kommentoidaan, että he ovat tiedottaneet esimerkiksi koronaan liittyistä turva-asioista aliurakoitsijoille, joilla on vastuu tiedottaa eteenpäin.

– Juridisesti se on niin, että työnantajalla on vastuu työntekijöistään. Stora Ensolla ei ole samanlaista suhdetta kuin työnantajalla, sanoo tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila.

Stora Enson Oulun-pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen ei halua kommentoida Stora Enson viestintää aiemmin, mutta sanoo, että hän on tällä hetkellä tyytyväinen sekä viestintään että yhtiön toimiin.

Stora Enson tartunnat heijastuvat Kainuun koronatilanteeseen

Oulun tartunnat näkyvät kiihtymisvaiheessa olevassa Kainuussa. Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari summaakin, että viimeisen kahden viikon 23:sta tartunnasta 16 on tuliaisia Stora Ensolta.

Kainuulaismiehen karanteeni päättyi 30.11. Keskiviikkona 2.12. hän yritti palata Stora Ensolle, mutta se ei onnistunut, sillä hänellä ei ollut näyttää portilla todistusta, että on tervehtynyt ja suorittanut vaadittavan karanteenin.

Nyt mies odottaa lääkäriltä virallista todistusta, että pääsee takaisin tehdasalueelle.

Oletko sinä saanut tartunnan Stora Enson työmaalla? Voit ottaa Yleen yhteyttä kokemuksistasi osoitteeseen oulu@yle.fi.

Tässä ovat Suomen suosituimmat YouTube-videot – laulava poliisi ja THL:n valistus kiinnostivat suomalaisia koronavuonna

Google on julkaissut tiedot kuluneen vuoden eniten katselluista YouTube-videoista Suomessa. Koronapandemia näyttää vaikuttaneen sekä videoiden katseluun että niiden sisältöihin.

Globaalisti internetissä vietetty aika on kasvanyt Googlen mukaan jopa 60 prosenttia korona-aikana ja myös nettivideoiden katselu on lisääntynyt.

Googlen mukaan YouTubeen ladattiin koronakeväänä kuusi kertaa enemmän kuin aiemmin sellaisia videoita, joissa tehdään asioita kotona. Myös joogaan liittyvien videoiden lataaminen kolminkertaistui.

Oulun tenoripoliisi lauloi itsensä suomalaisten sydämiin, myös viranomaisviestintä kiinnosti

Korona näkyy Suomen katselluimmissa YouTube-videoissa. Kymmenen suosituimman videon listalla kuudentena on THL:n valistusvideo koronavirukselta suojatumisesta ja kolmantena näyttelijä Antti Holman korona-ajan poikkeusoloille virnuileva huumorivideo.

Suosituimmaksi videoksi nousi kuitenkin Oulun poliisin vanhemman konstaapelin Petrus Schroderuksen tekemä lauluvideo, jossa Schroderus laulaa Oulun tyhjillä kaduilla ja luo uskoa tulevaan koronan keskellä.

Aiemmin myös Kansallisoopperassa työskennellyt tenoriääninen Schroderus palkittiin esityksestään poliisin hopeisella ansiomitalilla. Ylen haastattelussa Schroderus kertoi kärvistelleensä raskaan eroprosessin keskellä videon kuvaamisen aikaan.

Schroderuksen laulama kappale on ikivihreä neuvostoiskelmä Rakastan sinua, elämä. Senon säveltänyt Eduard Kolmanovski. Suomeksi laulua ovat esittäneet takavuosina muun muassa Kauko Käyhkö ja virolainen Georg Ots.

Suomen suosituimmista videoista yhdeksän kymmenestä suomalaisia

Kiinnostava yksityiskohta suosituimpien videoiden listassa on se, että yhdeksän kymmenestä ovat suomalaisten tekemiä.

– Suomalaiset pitävät suomalaisten tekemästä sisällöstä. Tämän vuoden top 10 -listalla on vain yksi ei-suomalainen video, Googlen markkinointipäällikkö Yacine Samb sanoo tiedotteessa.

Tässä Suomen suosituimpien YouTube-videoiden top 10 -lista vuonna 2020:

1. OulunPoliisi: Rakasta elämää - Uusi päivä koittaa vielä!

2. Lakko - MINECRAFT (musiikkivideo)

3. Antti Holma: Äiti ja Skaips-komferemssi

4. Mr. Tfue: 60 Days Build Millionaire Underground Swimming Pool House

5. Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces: Taistelukenttä 2020, Slagfält 2020, Battlefield 2020

6. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Pieni teko, suuri vaikutus – suojaudu ja suojaa muita tartunnoilta

7. MTV Talent Suomi: Veronika, 8, laulaa oopperaa italiaksi, Talent Suomi, MTV3

8. Jaakko Keso – Yle Kioski: RIP JONNE aka MKDMSK 1997-2019

9. Putous: Musasketsi: Uusioperhe-laulu, 6. jakso, Putous 12. kausi, MTV3

10. ISMO: ISMO, Ja nimi oli

Lue lisää:

Oululainen tenoripoliisi laulaa uudella videolla tuodakseen toivoa koronan keskelle – "Tämän enempää sydämestä ei olisi biisi voinut tulla"

Kun miljoonat ihailivat poliisi Petrus Schroderuksen lauluvideota, mies itse kärvisteli eron keskellä – vanhoillislestadiolaisista kollegoista löytyi tuki

Katso video: Miten koronarajoitukset hoidetaan Oulun Valkeassa, jossa kauppakeskusalueen läpi kulkee katu?

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt rajoittaa yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 10 henkilöön. Päätös astui voimaan tiistaina 1.12. ja koskee kaikkia Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kuntia. Määräys on voimassa 18. joulukuuta asti.

Oulussa kauppakeskus Valkeassa on kauppakeskuksen läpäisevä kaikille avoin katualue. Nyt rajoitusten takia esimerkiksi kauppakeskuksen alakerran lava on rajattu pois käytöstä nauhoilla ja penkkejä on viety pois ja korvattu yksittäisillä tuoleilla.

Myös kauppakeskuksen leikkipaikat ovat kiinni, ja perhehuoneeseen pääsee yksi perhe kerrallaan.

Perinteiseen tapaan joulukojut on pystytetty kauppakeskuksen läpäisevälle avoimelle katuosuudelle. Miten rajoitusten odotetaan vaikuttavan kaupankäyntiin?

Yllä olevassa videohaastattelussa Valkean kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho sekä Oulun Nahka-Aitan Satu Haaponiemi puhuvat muun muassa rarjoituksista ja niiden oletetuista vaikutuksista joulua edeltävään myyntiin.

Voit osallistua keskusteluun 3.12. kello 23:een saakka!

Stora Enson koronaryppääseen liittyy noin 150 tartuntaa

Oulun Stora Enson tehtaan tartuntaryppääseen liittyy noin 150 koronavirustartuntaa, yhtiöstä kerrotaan. Suurin osa niistä on ulkopuolisilla tehtaan työntekijöillä, Stora Enson mukaan tehtaan oman väen tartuntoja on löytynyt alle kymmenen.

Stora Enson on testauttanut kaikki tehtaalla työskentelevät yli 1 700 henkilöä ja ensimmäinen testauskierros koronaviruksen osalta on saatu päätökseen. Lisäksi osa yhtiön yhteistyökumppaneista on teettänyt testejä. Viime päivien infektiot ovat laskussa.

Stora Enson Oulun tehdasalue osoittautui viime viikolla kaupungin pahimmaksi yksittäiseksi koronatartuntojen lähteeksi.

Paperitehdasta muunnetaan parhaillaan pakkauskartonkitehtaaksi ja projektissa työskentelee noin 1 800 yhtiön ulkopuolista työntekijää. Töitä tehdään kahdella erillisellä työmaalla. Ensimmäiset tartunnat tehtaan alueella havaittiin marraskuun loppupuolella.

Testikierros uusitaan kaikille tehtaalla töissä oleville loppuviikosta alkaen.

Osa työntekijöistä on ulkomaalaisia. Stora Enson mukaan heiltä vaadittiin maahan tullessa korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos kotimaasta. Heidät on testattu myös Suomessa.

Oululaispoliitikot kertovat huonosta keskustelukulttuurista kaupunginvaltuustossa – valtuutettu: "Vallitsee pelon ja turvattomuuden ilmapiiri"

Ilmapiiri Oulun kaupunginvaltuustossa on huono. Poikkeuksellisen hankalan meneillään olevan valtuustokauden ongelmat kärjistyivät rumaksi riitelyksi 9. marraskuuta valtuuston kokouksessa, jossa käsiteltiin kahta isoa asiaa: kunnallisveron korotusta ja valtuuston oikeutta saada tietoa Oulun yliopiston keskustakampushankkeesta.

Puhe kärjistyi asiattomuuksiin ja jopa kiroiluksi sekä kokouksessa että kokouschatissa tapahtuneen pitkällisen provosoinnin vuoksi. Kiroilijoista vihreiden valtuutettu Latekoe Lawson Hellu on pyytänyt julkisesti anteeksi käytöstään.

Marraskuun alun valtuuston kokouksesta on tehty toistaiseksi yksi rikosilmoitus valtuutettu Junes Lokan toiminnasta. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista kertoo, että tätä toisen valtuutetun tekemää ilmoitusta tutkitaan laittomana uhkauksena. Poliisi sai Kalevan mukaan asiasta myöhemmin lisätietoa, minkä jälkeen toiseksi rikosnimikkeeksi kirjattiin kunnianloukkaus.

Ongelmat ovat kuitenkin yhtä kokousta laajempia, käy ilmi vastauksista, joita Yle sai kaikille kaupunginvaltuutetuille tehtyyn sähköpostikyselyyn. Siihen vastasi 37 valtuutettua 67:stä. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet valtuutetut olivat sitä mieltä, että valtuuston keskustelukulttuurissa on ongelmia. Vain neljä vastaajaa ei kokenut näin.

Ilmapiiri tällä valtuustokaudella on ollut poikkeuksellisen huono

Lähes puolet Ylelle sähköpostitse vastanneista valtuutetuista mainitsi esimerkkeinä keskustelukulttuurin heikkenemisestä valtuutettujen ja ryhmien solvaamisen, henkilökohtaisen loukkaamisen, tarkoituksellisen provosoinnin ja valtuuston polarisoitumisen. Tässä ei ryhmien välillä ollut suuria eroja.

Suurinta valtuustoryhmää keskustaa edustava kolmannen kauden valtuutettu Kyösti Oikarinen sanoo esimerkiksi vastauksessaan, että tämä valtuustokausi on ollut keskustelukulttuuriltaan aivan ainutlaatuinen.

– Valtuustoon on noussut uusia ryhmiä, joille rauhallinen käyttäytyminen ja rakentava keskustelu ei ole tärkeää. Poliitikot ja osittain kansalaiset sekä mediakin on turtunut huonoon puheenparteen ja epäkohteliaaseen debattiin, Oikarinen kertoo.

Etäkokousten aikana keskustelu on Oikarisen mielestä vielä pahentunut.

– Esimerkkiä ovat näyttäneet jopa kansanedustajat ja tietenkin Trump. Monet ajattelevat, että ilkeä puhe on sallittua ja jopa toivottavaa.

Kritiikki kohdistuu erityisesti valtuutettu Junes Lokkaan

Kolmasosa kyselyyn vastanneista valtuutetuista nosti keskeisimmäksi syyksi keskustelukulttuurin kovenemiseen valtuuston nousseen uuden ryhmän eli Junes Lokan edustaman Aidon suomalaisen yhteislistan.

Neljättä kauttaan Oulun kaupunginvaltuustossa istuva vihreiden Satu Haapasen mielestä Lokka on onnistunut vääristämään valtuuston keskustelukulttuurin kauden alusta alkaen. Haapasen mukaan valtuutetut ovat tulleet varovaisemmiksi omissa puheissaan, koska pelkäävät joutuvansa Lokan hyökkäyksien kohteeksi.

– Tällä hetkellä valtuustossa vallitsee pelon ja turvattomuuden ilmapiiri, Haapanen kertoo vastauksessaan Ylelle.

Haapanen näkee, että lähes jokainen valtuutettu on enemmän tai vähemmän varuillaan Lokan suhteen.

– Ymmärrän hyvin, miksi suurin osa valtuutetuista on mieluummin hiljaa kuin puuttuu hänen puheisiinsa tai tekisi osaltaan edes kunnianloukkausilmoituksen, Haapanen sanoo.

Myös Vasemmistoliiton kolmannen kauden valtuutettu Anne Huotari näkee tämän valtuustokauden keskustelukulttuurin pahenemisen johtuvan valtuutettu Junes Lokan käyttäytymisestä. Huotarin mielestä vain Lokka käyttää toistuvasti ja tahallisesti eettisesti arveluttavaa kieltä valtuustossa.

– Jo alussa hän arvosteli valtuutettujen ulkonäköä ja nimitteli muun muassa vajakeiksi ja lukemattomilla muilla halventamistarkoituksessa käyttämillä nimillä.

Esimerkiksi marraskuisessa kokouksessa Lokka käytti muista valtuutetuista ilmaisua "nämä ihmiset, en mä tiedä onko nämä edes ihmisiä". Huotari kertoo, että lisäksi hän nimitti halventavasti valtuutettuja teams-linkin viesteissä, mikä ei näkynyt yleisölle.

Kuvakaappaus Oulun kaupunginvaltuuston kokouschatista 9. marraskuuta. Timo Sipola / Yle Kuvakaappaus Oulun kaupunginvaltuuston kokouschatista 9. marraskuuta. Timo Sipola / Yle

Usea valtuutettu pyysi Huotarin mukaan puheenjohtajaa puuttumaan tilanteeseen kokouschatissa.

Lopulta Satu Haapanen pyysi työnjärjestyspuheenvuoron ja sanoi asiattomasta käytöksestä, mutta ei kertonut sen esiintyvän myös viesteissä. Tämän jälkeen tilanne riistäytyi käsistä, mikä näkyy muun muassa jutussa olevalla videolla.

Yksi valtuutettu kertoi vastauksessaan Ylelle, että on hakenut koko perheelleen turvakiellon, koska on joutunut Lokan taustajoukkojen vihan kohteeksi. Hän ei halua kertoa asiasta nimellään turvallisuutensa takaamiseksi.

Osa kokee, ettei kaikesta saa puhua

Aidon suomalaisen yhteislistan Junes Lokka puolestaan nimeää vastauksessaan Oulun kaupunginvaltuuston keskeiseksi keskustelukulttuurin puutteeksi sen, että valtuutetut eivät osaa olla sekuntiakaan hiljaa, kun hän puhuu.

– Olen sanonut tämän heille useasti, ja myös puheenjohtaja on huomauttanut heitä, mutta he eivät tottele. Viime kokouksessa puheenjohtaja joutui mykistämään heidät, kun vihreät vihapuhuivat.

Ensimmäisen kauden valtuutetun mielestä asia johtuu tapojen puutteesta.

– Vapaa kasvatus tuottaa tuollaisia yksilöitä.

Ratkaisuksi keskustelukulttuurin parantamiseen Lokka esittää, että heidät pitäisi poistaa salista kuntalain ja hallintosäännön mukaisesti.

– En ole koskaan tavannut yhtä moukkamaisia ihmisiä kuin Oulun valtuutetut.

Myös perussuomalaisten valtuutettu, kansanedustaja Jenna Simula kokee Lokan tavoin, että ongelma on siinä, että puhetta ei sallita tarpeeksi.

Hän toteaa vastauksessaan, että Oulun kaupunginvaltuuston heikentynyt keskustelukulttuuri kiertyy maahanmuutosta ja sen vaikutuksista puhumisen ympärille.

Simulan mielestä maahanmuutto on aihe, joka saa ihmiset puhumaan valtuustossa puhujan päälle, syyttelemään rasismista ja ihmisvihamielisyydestä, vaikka maahanmuuttokriittinen puhe tai esitys olisi kuinka asiallinen tahansa.

– Rasismiväitteillä yritetään hiljentää puhuja ja estää maahanmuuttokriittisen ajattelun leviämistä. Muuta syytä en keksi.

Oulun kaupunginvaltuuston ryhmät kaudella 2017–2021

Valtuustoryhmät kaudella 2017–2021

Keskusta 17 valtuutettua
Kokoomus 13 valtuutettua
Vasemmistoliitto 11 valtuutettua
Vihreä liitto 10 valtuutettua
SDP 8 valtuutettua
Perussuomalaiset 5 valtuutettu
ASYL 1 valtuutettu
Kristillisdemokraatit 1 valtuutettu
Sininen valtuustoryhmä 1 valtuutettu

Yhteensä 67 valtuutettua

Kokouksiin kaivataan tiukempaa puheenjohtajuutta

Puolet Ylen kyselyyn vastanneista valtuuston jäsenistä nosti myös esiin sen, että puheenjohtajan tulisi olla tiukempi kokouksissa. Puheenjohtajaa kritisoitiin siitä, että hän ei puutu asiattomaan käytökseen ja puheisiin tarpeeksi.

Kokousten striimaaminen, valtuutettujen julkisuushakuisuus ja kuntavaalien läheisyys mainittiin myös syinä heikkoon keskustelukulttuuriin muutamissa vastauksissa.

Kokoomusta edustava valtuuston puheenjohtaja Juha Hänninen on istunut valtuustossa kaksikymmentä vuotta. Hän sanoo, että koskaan aiemmin keskustelukulttuuri ei ole ollut tällaista kuin meneillään olevalla valtuustokaudella. Etäkokoukset ovat tehneet asiasta entistä vaikeamman.

Oulun kaupunginvaltuuston etäkokousjärjestelmä oli marraskuun kokouksessa puutteellinen. Puheenjohtaja ei voinut sulkea valtuutettujen mikkejä, mikä mahdollisti esimerkiksi päälle puhumisen. Tämän hetken tiedon mukaan teknisiä ongelmia tulevissa Oulun kaupunginvaltuuston etäkokouksissa ei pitäisi olla.

Hänninen näkee, että pienellä osalla valtuuston jäsenistä on parantamista käytöstavoissa.

– Aikuisille ihmisille valtuustosali ei ole paras paikka opettaa käytöstapoja. Jos kotikasvatus on epäonnistunut, ollaan vähän myöhässä. Jos rankaisutoimiin joudutaan ja häiriön tuottaminen on pääasia, niin kaveri ei ole ymmärtänyt, miksi on valtuustossa.

Asiattomaan puheeseen pitää Hännisen mielestä kuitenkin puuttua.

– Suosittelen tekemään rikosilmoituksen, jos rikoksia kuten kunnianloukkaus, vihapuhe tai rasistiset puheet on tehty.

Puheenjohtamista on myös tarkoitus Hännisen mukaan jatkossa jakaa varapuheenjohtajien kanssa tunnin rupeamiin työn helpottamiseksi.

– Jos on seitsemän tuntia suorassa lähetyksessä ja juuri kärsii hengittää, niin ei se ole helppo hetki, sanoo Hänninen.

Asiaton puhe ei kuulu valtuustoon

Itä-Suomen yliopiston kuntaoikeuden professori Asko Uoti on katsonut valtuuston kokousstriimin ja kommentoi keskustelukulttuuria oikeudellisesta näkökulmasta.

– Voidaan sanoa, että Oulun marraskuisessa valtuustokokouksessa esiintyi vähintäänkin piirteitä sangen rasistissävyisestä kielenkäytöstä. Suomen oikeusjärjestyksen ja Euroopan neuvoston ihmisoikeuslinjausten mukaisesti sellaiset ilmaukset tulee kitkeä pois kunnallisten toimielinten keskustelupuheenvuoroista.

Toisaalta kyseisessä Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa esiintyi Uotin mukaan myös yleisempääkin vihapuhetta. Tässä suhteessa kokouskäyttäytymisen lain- ja asianmukaisuutta rikkoi useampikin valtuutettu.

Mitä Suomessa saa sanoa maahanmuutosta

Suomessa vuonna 2011 tehdyllä rikoslain muutoksella tulivat muun muassa kiihottaminen ja törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan kriminalisoiduiksi rikosoikeudellisiksi teoiksi.

Tässä yhteydessä tällaiset teot kriminalisoitiin myös kunnallisessa päätöksenteossa.

Sääntelyllä ei kuitenkaan ole ollut tarkoitus estää esimerkiksi maahanmuutto- ja ulkomaalaispolitiikan tai siitä vastuussa olevien ankaraakaan arvostelua.

Rangaistavaa kuitenkin on kansanryhmien uhkaaminen, solvaaminen tai panettelu.

Kunta-alan konsulttitoimisto Hallintoakatemian erityisasiantuntija Tuuli Tarukannel ja koulutuspäällikkö Pirjo Ala-Hemmilä arvioivat striimin pohjalta, miltä asia ulkopuolisten kunnallishallinnon ammattilaisten silmin näyttää ja mitä Oulun valtuuston keskustelukulttuurille olisi tehtävissä.

He korostavat, että luottamushenkilöllä on velvollisuus toimia hyvän hallinnon mukaisesti ja velvoite arvokkaaseen käytökseen sekä asialliseen kielenkäyttöön. Myös kuntalaisella on oikeus hyvään hallintoon ja sellaiseen päätöksentekoon, jolla hänen oikeusturvansa toteutuu.

Marraskuisessa Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuutettujen puhe oli heidän arvionsa mukaan toista alas painavaa, epäasiallista ja jopa solvaavaa.

Epäkohtia ovat heidän mukaansa myös päälle puhuminen ja puheenjohtajan johtamisen kyseenalaistaminen.

Viranhaltijat toimivat Ala-Hemmilän mukaan kokouksessa hienosti. He vastasivat ilkeisiin kommentteihin asiallisesti ja hoitivat rauhallisesti vaativaa tilannetta.

– Myös puheenjohtajan toiminta oli napakkaa ja hyvää. Jos joku ei tarkoituksellisesti halua toimia arvokkaasti kuten valtuutetun kuuluu, niin pelkällä hyvällä puheenjohtajuudella sitä ongelmaa ei ratkaista. Se vaatii muitakin toimenpiteitä, sanoo Pirjo Ala-Hemmilä.

Tuuli Tarukannel pohtii, että pääosa valtuutetuista voisi esimerkiksi yhteisesti päättää, että he eivät provosoidu tilanteissa, joissa heitä yritetään provosoida tietyn tyyppiseen käytökseen.

Puheenjohtajan asia olisi Tarukannelin mukaan jälkikäteen käydä kahdenkeskisiä keskusteluja niiden valtuutettujen kanssa, joiden toiminnassa on kohentamisen varaa.

Neljännen kauden valtuutettu Satu Haapanen sanoo, että valtuutettujen kannalta kokouksiin on nykyään ikävä mennä.

– Aiemmin oli aina kiinnostavaa mennä kokouksiin keskustelemaan ja päättämään yhteisistä asioista, vaikka asiat olivat vaikeitakin. Nyt kokoukset ovat ilmapiiriltään ikäviä ja surullisia.

Kysyimme, miksi Stora Enso tiedotti koronaryppäästä vasta kymmenien tartuntojen jälkeen – viestintäjohtaja "Halusimme saada kokonaiskuvan ennen kertomista"

Stora Enson Oulun tehdasalue osoittautui viime viikolla kaupungin pahimmaksi yksittäiseksi koronatartuntojen lähteeksi.

Tartuntojen määrä on lisääntynyt myös muulla kaupungissa, mutta yksittäisenä tartuntaryppäänä Stora Enson rakenteilla olevan kartonkitehtaan työmaa on ollut omaa luokkaansa.

– Stora Enson osuus kaikista Oulussa todetuista koronatartunnoista on noin 30–40 prosenttia, Oulun terveysjohtajan Jorma Mäkitalo kertoo.

Stora Enson tartuntaryppäästä on kirjattu tartuntoja myös muualle Suomeen silloin, kun sairastuneen kotikunta on Oulun ulkopuolella. Pohjois-Pohjanmaalla koronavirus on tällä hetkellä leviämisvaiheessa.

Tieto tartunnoista levisi aluksi huhuina

Stora Enson työmaahan liittyvistä tartunnoista on ollut tietoa jo marraskuun puolivälistä lähtien. Huhuja laajemmasta tartuntaryppäästä alkoi levitä sen jälkeen, kun töitä alettiin järjestellä uudelleen ja erilaisia koronaan liittyviä turvajärjestelyjä työmaalla tiukennettiin.

Näin tiedotus eteni
 • Stora Enso tiedotti alihankkijoille useista koronatartunnoista toissa viikolla, jolloin kerrottiin myös viranomaisten antamista tiukennetuista ohjeista.
 • Julkisuuteen vakavaksi muuttuneesta tilanteesta ei kuitenkaan haluttu kertoa. Vielä viime viikon maanantaina Stora Ensolta vastattiin Ylen kyselyyn, että tietoa on vain yksittäisistä tartunnoista, joita he eivät kommentoi.
 • Viime torstaina kävi ilmi, että pääurakoitsija Valmetin työntekijöistä parillakymmenellä oli todettu testeissä koronatartunta. Myös toisella isolla urakoitsijalla, SAH-KO:lla yli 30 työntekijää oli saanut positiivisen koronatestituloksen.
 • Loppuviikolla tilanne kuitenkin paheni niin vaikeaksi, että koko työmaa jouduttiin pysäyttämään.
 • Asiasta tiedotettiin julkisesti viime viikon perjantaina.

Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen sanoo, että tilanne alkoi hahmottua vasta viime viikon lopulla, jonka jälkeen he kertoivat asiasta yhdessä Oulun terveysviranomaisten kanssa.

– Ongelmana on ollut, että tieto alihankkijoiden tekemistä testauksista on tullut tipotellen. Halusimme saada kokonaiskuvan ennen kertomista, Härkönen sanoo.

Kysyttäessä, miksei karanteeneista ja altistuksista kerrottu, Härkönen toistaa, että tietoa on tullut yksittäisistä tartunnoista eikä Stora Enso kommentoi alihankkijoiden puolesta.

Tartunnoista kerrottiin terveysviranomaisten vaatimuksesta

Asian julkituomiseen perjantaina päädyttiin Oulun terveysviranomaisten vaatimuksesta, kun oli käynyt ilmi, että Oulun tartuntaluvuissa Stora Enson osuus on poikkeuksellisen iso.

Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö on pyrkinyt ottamaan tilanteen haltuun heti alkuvaiheessa, kun tartuntoja ilmeni.

– En näe, että aikaisemmalla tiedottamisella olisi saavutettu oleellista lisäetua tartuntojen tukahduttamisessa. Viikonloppuna tehostettiin ja varmistettiin eristysten sekä karanteenien pitävyyttä.

Mäkitalon mukaan Stora Enson tartuntamäärien selvittäminen on eronnut muista koronaselvityksistä myös sen takia, että vastuu tartuntojen jäljittämisestä jakaantuu kaupungille ja sairaanhoitopiirille. Kaupunki vastaa oululaisista ja sairaanhoitopiiri ulkomaisista työntekijöistä. Kartonkitehtaan työmaalla ulkomaalaisten osuus on ollut hyvin suuri.

Tartunnan lähde ei ole tiedossa

Vaikka kartonkikonetyömaa onkin Stora Enson alueella ja se tehdään yhtiön tilauksesta, työstä vastaavat alihankkijat.

Alihankkijat myös huolehtivat henkilökunnan palkkaamisesta. Alueella työskentelee runsaimmillaan noin 1800 työntekijää ja heitä on tullut Ouluun useista maista.

Ennen töiden alkua henkilökunnan on pitänyt läpäistä koronatesti, mutta se ei ole pystynyt estämään tartuntojen leviämistä.

Oulun terveysjohtajan Jorma Mäkitalon mukaan ei ole tietoa siitä, mistä tartunnat ovat Stora Enson työmaalle levinneet.

– Tiedetään, että komennusmiehiä on tullut myös ympäri Suomea, jossa virusta on liikkeellä. Ydinasia on, että tartunnat pääsivät siellä leviämään ja siihen on nyt puututtu. Kestää kuitenkin aikansa ennen kuin ryväs rauhoittuu.

Stora Enson yhteydenpito alihankkijoihin tapahtuu suomeksi ja englanniksi. Jos yritykset käyttävät muunkielisiä työntekijöitä, niiden vastuulla on huolehtia siitä, että tieto ja ohjeet menevät työntekijöille.

– Stora Enso kertoo suoraan alihankkijoille ja ohjeistaa niitä, aivan kuten olemme jo ennen projektia tehneet. Heillä on oma vastuu varmistaa, että tieto menee varmasti perille, viestintäjohtaja Satu Härkönen sanoo.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Yli 10 henkilön yleisötilaisuudet kielletään Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – seurasimme aluehallintoviraston infoa

Pohjois-Pohjanmaalle asetettiin jo viikonloppuna uusia suosituksia koronavirusepidemian kiihtymisen ja leviämisen ehkäisemiseksi.

Kainuussa ollaan vielä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta Pohjois-Pohjanmaalla leviämisvaiheessa. Pohjois-Pohjanmaan aueellisen koordinaatioryhmän viikonloppuna asettamat laajennetut suositukset ovat voimassa 29.11.–18.12.

Suositusten odotetaan muuttuvan ainakin osin myös rajoituksiksi, kun aluehallintovirastoa on pyydetty valmistelemaan esimerkiksi yli kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksiin.

AVI käsitteli Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun koronatilannetta ja kertoi omista päätöksistään infotilaisuudessa tiistaina.

Yle välitti aluehallintoviraston ja Saha Prod -yhtiön striimin tiedotustilaisuudesta Areenassa. Pääset katsomaan sitä yllä olevaa kuvaa klikkaamalla.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että aluehallintovirasto on päättänyt rajoittaa yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 10 henkilöön. Päätös astuu voimaan huomenna ja koskee kaikkia Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kuntia. Määräys on voimassa 18. joulukuuta asti.

Määräys koskee yleisiä tilaisuuksia, ei siis esimerkiksi perhetapahtumia. Alle 10 henkilön yleisötilaisuuksia voidaan järjestää, jos koronaohjeita noudatetaan.

Rajoituksen tavoitteena on päästä maakunnissa koronaepidemian perustasolle mahdollisimman nopeasti.

Pohjois-Pohjanmaalla kerrottiin leviämisvaiheesta jo viikonloppuna, mutta rajoitukset tulevat päivien viiveellä – kysyimme, miksi eivät heti

Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevien suositusten mukaan keskeistä on hillitä epidemian etenemistä. Uudet suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 18.12.2020 saakka.

Oulun kaupunki tiedotti uusista koronalinjauksista 29.11.2020. Suurin osa rajoituksista tulee käyttöön kuitenkin vasta 1.12. ja 2.12. Kysyimme Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalolta muun muassa sitä, miksi päätöksiä ei otettu käyttöön heti.

Miksi päätökset eivät tulleet voimaan aiemmin, vaikka jo saman tien?

Vaarana oli, että suljettujen tilojen ja tauolle pantavien toimintojen luettelo ja niihin kuuluva päätöksenteko synnyttää sekasotkua. Kun julkaisimme tiedotteen sunnuntai-iltana, ajattelimme että näiden paikkojen ovella on maanantaiaamuna pitkä jono, joka aiheuttaa oman riskin tartuntojen kannalta. Päätöksenteko on kuitenkin hyvin nopeaa kaupungin mittaavassa. Tartuntatautilääkärimme antoivat vihreää valoa päätökselle.

Reagoitiinko tilanteeseen riittävän nopeasti?

Näimme loppuviikolla nopean tartuntamäärien kasvun ja välittömästi reagoimme tähän. Kävimme yhteisneuvotteluita sairaanhoitopiirin, aluehallintoviraston ja Oulun kaupungin kanssa. Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui lauantaina 28.11. ja kaupungin tilannekuvaryhmä sen jälkeen. Sunnuntaina 29.11. klo 12 kaupungin johtoryhmä aloitti päätösten teon.

Maanantaina 30.11. osalla urheiluseuroja jatkuvat harjoitukset, koska rajoitukset eivät ole vielä voimassa. Onko tämä mielestänne vastuullista toimintaa?

Ei se ole vastuullista. Kyllä jokaisen valmentajan ja lapsiaan harjoituksiin vievä vanhemman pitäisi nyt ymmärtää, että virus ei odota meidän päätöksiä. Itse en veisi lastani vanhempana harjoituksiin enkä valmentajana kutsuisi ryhmää koolle.

Kuinka huolestuttava koronatilanne on Oulussa?

Tilanne on vakava. Tartuntojen määrä on noussut hyvin jyrkästi viime viikolla. Riskinä on, että epidemia riistäytyy valloilleen ja joudutaan vielä suurempiin sulkemistoimenpiteisiin. Sairaalat alkavat kuormittua ja sen tien päässä on kaaos. Siksi vetoan nyt kaupunkilaisiin, urheiluseuroihin ja vanhempiin, että suosituksia noudatetaan hyvässä tahdossa turvallisuus edellä.

Olisiko leviämisvaihe pitänyt todeta jo viime viikolla?

Sitä ei olisi kyetty tekemään montaakaan päivää aikaisemmin. Tartuntojen määrä oli välillä vähenemässä. Viime viikon nousu tapahtui keskiviikon, torstain ja perjantain aikana.

Mikä on Oulun Stora Enson tehtaalla todettujen runsaiden koronatartuntojen osuus? Ovatko tartunnat lähtöisin sieltä?

Näin ei voi sanoa. Stora Enson työmaalle tulee väkeä Suomesta ja muualta Euroopasta. Tehtaan osuus tartunnoista on 30–40 prosentin luokkaa ja valtaosa tartunnoista on ulkomaisilla komennusmiehillä.

Mistä suurin osa Oulun kaupungin koronatartunnoista tulee?

Tartunnat ovat siirtyneet nuoremmasta ikäluokasta vanhempaan ikäluokkaan. Se on tapahtunut pääasiassa perheissä. Työpaikoilla tartunnat ovat myös lisääntyneet.

Voit keskustella aiheesta 1.12. kello 23:een saakka!

Toimittaja Johanna Vehkoo hakee korkeimmasta oikeudesta valituslupaa kunnianloukkaustuomioonsa

Toimittaja Johanna Vehkoo hakee korkeimmasta oikeudesta (KKO) valituslupaa sakkotuomioonsa oululaisvaltuutettu Junes Lokan (asyl) kunnian loukkaamisesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Vehkoo katsoo valituslupahakemuksessaan, että Rovaniemen hovioikeus on soveltanut kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä ilmeisen virheellisesti tavalla, joka on ristiriidassa perustuslain ja korkeimman oikeuden sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön kanssa.

Vehkoon mukaan valitusluvan myöntämiseen on myös painava yhteiskunnallinen syy, joka liittyy poliittisen sananvapauden rajoihin.

Valituslupahakemuksessa huomautetaan, että hovioikeus on ratkaisullaan tehnyt tyhjäksi Vehkoon oikeuden käyttää poliittista sananvapauttaan ja antanut suuremman painoarvon poliitikon oikeudelle olla joutumatta kriittisen arvostelun kohteeksi.

Hakemuksen mukaan Rovaniemen hovioikeuden ja Oulun käräjäoikeudet ratkaisut osoittavat, että ennakkoratkaisulle ja ohjaavalle oikeuskäytännölle on painava tarve.

Vehkoo: "Moraalinen velvollisuus katsoa asia loppuun"

Vehkoo kertoo Ylelle kokevansa, että hänellä on moraalinen velvollisuus katsoa asia oikeudessa loppuun asti.

– Jos en sitä tee, hovioikeuden tuomio tulee lainvoimaiseksi ja se tarkoittaa silloin sitä, että tällaisista äärioikeistoaktivisteista ja äärioikeistopoliitikoista, heidän toiminnastaan ja ideologiastaan ei voi vapaasti puhua ilman pelkoa rikossyytteestä.

– Tällainen tilanne on sananvapauden kannalta kestämätön. Jos Suomi halutaan nähdään sananvapauden mallimaana, niin tällainen oikeuskäytäntö tuntuu aika mahdottomalta ajatukselta.

Vehkoo toivoo, että KKO ottaa valituksen käsiteltäväkseen.

Rovaniemen hovioikeus piti syyskuussa ennallaan Vehkoon tuomion. Oulun käräjäoikeudessa hänet oli tuomittu 15 päiväsakkoon.

Lisäksi Vehkoo on velvoitettu maksamaan Lokalle 200 euron korvaukset ja oikeudenkäyntikuluja.

Hovioikeuden mukaan Facebook-kirjoitus, jossa Vehkoo kutsui Lokkaa rasistiksi, natsiksi ja natsipelleksi, halvensi Lokkaa.

Oikeus katsoi, ettei Lokan mahdollinen kielenkäyttö muita ihmisiä kohtaan oikeuta loukkaamaan tämän kunniaa.

Vehkoo julkaisi Facebook-kirjoituksensa vuonna 2016.

Lue myös aiemmat jutut:

Hovioikeus piti toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion ennallaan – rikosoikeuden professori toivoo asiaan kantaa korkeimmalta oikeudelta

Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon kunnianloukkaussyytettä puidaan seuraavaksi hovioikeudessa

Natsiksi kutsuminen on loukkaus myös poliitikkoa kohtaan – asiantuntijat arvioivat, mistä toimittajan kunnianloukkaustuomio kertoo

Toimittaja tuomittiin kunnianloukkauksesta, kun hän kutsui oululaista kaupunginvaltuutettua natsiksi ja rasistiksi

Toimittajan ja kaupunginvaltuutetun oikeudenkäynti on merkittävä tapaus vihapuheen rajanvedossa – "Saako varasta nimittää varkaaksi?"

Tässä lista Oulun uusista toimenpiteistä alueen siirryttyä leviämisvaiheeseen – kaupungin johto kokoontuu tarvittaessa uudelleen nopealla aikataululla

Oulun kaupungin edustajat kertoivat sunnuntai-iltana, mihin toimenpiteisiin kaupungissa ryhdytään koronatilanteen uuden vaiheen vuoksi.

Korkean tartuntariskin vuoksi Oulun kaupungin hallinnassa olevat julkiset tilat suljetaan 1.-18.12. ja suositellaan vahvasti yksityisten toimijoiden toimivan samoin:

 • Kuntosalit ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajeihin, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan käytettävät tilat.
 • Uimahallien ja kylpylöiden, yleisten saunojen ja niiden välittömässä yhteydessä olevat pukeutumistilat.
 • Kirjastoissa, BusinessAsemalla ja kaupungin asiointipisteissä rajoitettu palvelu.
 • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.
 • Kauppakeskusten yleiset tilat.
 • Kiinni menevät myös nuorisotilat ja kansalaisopistot, kansalais- tai työväenopistotoimintaa on mahdollista jatkaa etänä.

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä suositellaan rajattavan 10 henkeen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöstä kokoontumisrajoituksista suosituksen mukaisesti. Kokoontumisrajoitukset koskevat myös seurakuntien tapahtumia, pyydetään, ettei yksityistilaisuuksia järjestetä lainkaan, pieniä muistotilaisuuksia lukuunottamatta.

Lukiot siirtyvät etäopetukseen 2.12, aiemmin ilmoitetun 7.12 sijaan. Lukiot siirtyvät koeviikon vuoksi etäopetukseen keskellä viikkoa.

Oulu suosittelee vahvasti muiden toisen asteen oppilaitosten toimivan samoin. Opiskelijoiden harjoittelujaksot kaupungin toimipisteissä keskeytetään.

Tilanteen niin vaatiessa kaupungilla on valmius siirtää perusopetus osittain etäopetukseen nopealla aikataululla.

Aikuisten harrastustoiminta keskeytetään 1.-18.12. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta keskeytetään sekä sisällä että ulkona 1.-18.12. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin.

Kaupunginsairaalassa vierailukielto 1.-18.12., tapauskohtaista harkintaa tehdään esimerkiksi saattohoidon osalta. Vierailuja tulee välttää mahdollisuuksien mukaan 1.-18.12. sekä kaupungin että yksityisten toimijoiden yksiköissä.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan. Ottelutapahtumat suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Näiltä osin päätökset tekee aluehallintovirasto.

Etätyö- ja etäkokouskäytäntösuositukset sekä yli 15-vuotiaita koskevat maskisuositukset jatkuvat.

Tilaisuudessa painotettiin, että jokaisen tulee vähentää päivittäisten kontaktien määrää ja että lievissäkin oireissa on pysyttävä kotona ja hakeuduttava testeihin.

Tilannetta olivat valottamassa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala, terveysjohtaja Jorma Mäkitalo sekä sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.

Laajalan mukaan kaupungin johtoryhmä kävi sunnuntaina läpi tilannetta alueellisen koordinaatioryhmän linjausten pohjalta. Laajala korosti, että myös aiemmin annetut suositukset ovat voimassa.

Laajalan mukaan kaupungin johto kokoontuu tarvittaessa nopealla aikataululla.

Sunnuntaina on tullut tietoon 24 uutta positiivista oululaista koronatapausta ja kaksi uutta joukkoaltistusta, toinen Heinätorin koululla ja toinen lähihoitajaopiskelijoiden piirissä.

Jyrkkä nousu tartunnoissa on tapahtunut viikolla 48. Kaupungin ilmaantuvuusluku on 147 / 100 000 asukasta kohden. Luku on Suomen korkeimpien joukossa. Oulua korkeammat luvut ovat Helsingissä, Vantaassa, Espoossa ja Lahdessa.

Oulun kaupungin tiedote uusista toimenpiteistä.

Oulun Stora Enson tehdasalueella on todettu viikon aikana jopa 80 tartuntaa – alle puolet tartunnan saaneista oululaisia

Oulun viime päivien koronatartuntalukujen taustat ulottuvat pitkälti Oulun Stora Enson tehdasalueelle. Alueella on todettu viikon aikana noin 80 koronavirustartuntaa.

Suurin osa tartunnan saaneista on ulkomaisia komennustyöntekijöitä. Sairastuneista alle puolet ovat oululaisia.

Stora Enson tilanne vaikuttaa Oulun tartuntamäärään suuresti.

Oulun tehdasta muunnetaan paperitehtaasta kartonkituotantoon. Muunnosprojektissa työskentelee tehtaan 140 hehtaarin alueella noin 1 800 yhtiön ulkopuolista henkilöä.

– Valitettavasti useita projektissa työskenteleviä yhtiön ulkopuolisia työntekijöitä on saanut tartunnan, ja altistaneet muita alueella työskenteleviä. Tehtaan vakituisella henkilöstöllä, joka ei työskentele projektissa, ei ole toistaiseksi havaittu tartuntoja. Tilanteen kartoittamiseksi kaikki Oulun tehtaalla työskentelevät testataan ja työskentely projektissa jatkuu vasta, kun negatiivinen testitulos on saatu, sanoo Stora Enson Oulun tehtaan tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila tiedotteessa.

Työt Stora Enson Oulun-kartonkikonetyömaalla on jouduttu osin keskeyttämään. Alueella on ilmennyt tartuntoja joka päivä viikon ajan.

Stora Enson työmaahan liittyvistä tartunnoista on ollut tietoa jo marraskuun puolivälistä lähtien, mutta vielä alkuviikosta yhtiö ei halunnut kommentoida asiaa.

Torstaina kerrottiin, että pääurakoitsija Valmetin työntekijöistä 18 on saanut tartunnan. Valmet on toistaiseksi vetäytynyt tehdasalueelta. Valmetin viestintäjohtaja Anu Salonsaari-Postin mukaan Valmetilla on tehdastyömaalla 138 työntekijää, joista suurin osa on alihankkijoita. Valmet toimittaa Stora Enson tehtaalle kartonkikoneen.

Musta talvi ja korona piinaavat hiihtokeskuksia – suomalaiset voivat itse vielä pelastaa tilanteen

Entinen maajoukkuetason slopestylelaskija Ville Vuori katselee synkkänä Sappeen laskettelurinteen vihertävää eturinnettä. Vähälumiset talvet vetävät mielen matalaksi.

– Ikuinen marraskuu masentaa. Ovathan nämä talvet menossa huonompaan suuntaan meidän laskijoiden näkökulmasta.

Aktiivilaskija Ville Vuori on seurannut viime vuosien lumitilannetta surullisena. Lunta vapaalaskua harrastava mies etsii normaalisti Norjasta ja Alpeilta, mutta nyt korona ei mahdollista sitäkään vaihtoehtoa. Jani Aarnio / Yle

Sappeen rinteessä yli 70 lumitykkiä odottaa pakkasten alkua. Tykistöön on laitettu viime vuosina paljon rahaa, koska luonnon lumeen ei ole enää luottamista ainakaan Pirkanmaalla.

–Jos nämä talvet muuttuvat tällaisiksi, niin voidaan tykittää silloin kun sattuu olemaan pakkasta, Sappeen rinneliiketoimintajohtaja Kosti Puurunen sanoo.

Kotimaiset matkailijat pelastavat joulusesongin

Suurimmassa osassa Ylen kyselyyn vastanneista hiihtokeskuksista luotetaan koronan myötä kasvaneeseen kotimaan matkailuun. Joulusesongin osalta osassa paikoista tilanne vaikuttaa vallitsevassa koronatilanteessa kohtalaiselta tai jopa hyvältä.

– Pari huonetta on enää vapaana joulun paketista. Tilanne on hyvin viime vuoden kaltainen alkutalven osalta, lieksalaisen Kolin hiihtokeskuksen hotellinjohtaja Pasi Ripatti kertoo.

Messilässäkin varaustilanne on viime vuoden kaltainen. Isoin muutos entiseen on koronan aiheuttama huono ennakoitavuus.

– Leimaavaa se, että ihmiset tekevät päätöksiä viime tipassa: varataan ja perutaan ja varataan ja perutaan, kuvailee Messilän operatiivinen päällikkö Pekka Markkanen.

Sama viesti kantautuu myös Kainuusta ja Koillismaalta. Joulu näyttää hyvältä ainakin niin kauan kuin kotimaan matkailu jatkuu normaalisti.

– Nyt odotetaan, että kotimainen matkailu olisi voimissaan. Ulkomaan matkailijat jäävät käytännössä kokonaan pois. Siihen on varauduttu, vakuuttaa Ukkohallan toimitusjohtaja Teemu Muhonen Hyrynsalmelta.

Ulkomaisista turisteista normaalitalvina täyttyvällä Rukalla luotetaan myös kotimaisiin turisteihin.

– Kotimaisia varauksia on sisällä edellisvuoteen verrattuna enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, kertoo Rukakeskuksen kaupallinen johtaja Kaisa Sirniö.

Lumettomuus huolettaa etelässä

Etelässä iso huoli on sitkeästi mustana pysyvä maa. Esimerkiksi Messilän hiihtokeskuksessa Hollolassa lumipula pelottaa, mutta koronan tuoma epävarmuus rassaa eniten.

– Tietysti mahdolliset pakkosulkemiset hirvittävät, Messilän Markkanen sanoo.

Sappeen rinneliiketoimintajohtaja Kosti Puurunen odottaa vaikeuksista huolimatta aluillaan olevaa kautta positiivisin mielin. Keskuksen asiakkaista noin 95 prosenttia tulee tulevana kautena kotimaasta.Jani Aarnio / Yle

Lapualla Simpsiössä ei hätäillä lumettomuudesta, koska tykkilunta riittää ja mustiin talviin on jo asiakaspäällikkö Mika Raution mukaan totuttu. Silti luonnonlumi tekisi hyvää ihmisten halukkuudelle suunnata talviurheilun pariin.

– Luonnon lumi on paras markkinointiviesti, mutta kyllä rinteet saatetaan kuntoon tykkilumella.

Myös Kanta-Hämeen Janakkalassa huomattiin jo viime talvena, että pelkät tykitetyt rinteet eivät vielä riitä houkuttelemaan laskijoita.

– Vaikka meillä oli kahdessa rinteessä tykitettyä lunta, niin ihmiset eivät osanneet asennoitua talvisiin harrastuksiin. Kotien ympäristöt olivat lumettomia, kertoo Kalpalinnan toimitusjohtaja Petri Ilmarinen.

Lumihaasteita riittää Lappia myöten

Lapin, Kainuun ja Koillismaan hiihtokeskuksissa on totuttu siihen, että lunta – tai vähintäänkin lumetuksen mahdollistavia lämpötiloja – saadaan joka talvi. Esimerkiksi lumivarmana pidetyllä Levillä ovat hissit pyörineet koko syyskauden, vaikka haasteita on ollut.

– Nyt saadaan kolmannen kerran lumet tähän tunturiin. On ollut erittäin lämmintä ja paljon vesisateita, joten lumetusjärjestelmä ja säilölumi ovat olleet järjettömän kovalla koetuksella. Mutta joka päivä on hissi pyörinyt, kertoo Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen.

Koronan vuoksi katkennut viime kausi opetti Levillä ja muissakin hiihtokeskuksessa varautumisen tärkeyden, Mustonen sanoo.

– Totaalinen pysähdys kuumimman sesongin alkaessa oli painajainen. Kävi entistä selvemmäksi, että meidän täytyy investoida ja kehittää palveluja sekä taata lumivarmuus kaikilla keinoilla.

Kestääkö talous toisen heikon kauden?

Vihti Skin yrittäjä Sami Uotila kertoo viime talvikauden olleen vaikea. Kestääkö talous kaksi mustaa talvea peräkanaa?

– Tavoite on että kestää. Viime talvi oli 30-vuotiset historiamme lämpimin ja lumettomin, joten aika lottoa pitää olla, jos sama toteutuu nytkin.

Kirkkonummen Peuramaalla ei olla yhtä optimistia tulevan kauden suhteen.

–Etelä-Suomessa tämä on säiden kannalta on arpapeliä, eli meillä ei ole hyviä odotuksia tulevaan kauteen, toimitusjohtaja Janne Uotila toteaa.

Uotila muistuttaa, että yrittäjien pitäisi varautua huonoihin kausiin jo ennalta.

– Yrittäjän pitää huomata riski. On todella oltava jalat maassa koko ajan. Pitää olla pesämuna, josta ei jaeta osinkoa.

Koronan vaikutukset lasketteluun ovat vähäisemmät kuin monessa muussa harrastuksessa, sillä laskettelurinteessä turvavälit toteutuvat luonnostaan.Jani Aarnio / Yle

Myös Nilsiän Tahkolla odotetaan aluillaan olevaa kautta osin pelonsekaisin tuntein, kertoo Tahkocomin varatoimitusjohtaja Teo Kuosmanen.

– Oman yrityksemme puolesta voin sanoa, että mikäli edellisen vuoden täydellinen stoppi talvikaudelle toistuu, niin taloudellisia haasteita on tiedossa.

Tänä syksynä vuoden hiihtokeskukseksi valittu Vuokatti ei voisi viettää juhlakauttaan juuri haastavammassa tilanteessa.

– Kyllähän tässä eri skenaarioita on mietitty. Ollaan pyritty siihen, että mahdollisimman hyvin tehostetaan toimintaa, toteaa Vuokratinrinteiden toimitusjohtaja Lauri Suutarinen.

Suutarinen myöntää, että "aika isoja kysymysmerkkejä" on ilmoilla.

– Ei laskettelukauden onnistuminen ole mahdoton tehtävä, mutta aivan jokaisen on huolehdittava siitä, että mennään terveys edellä.

Voit keskustella aiheesta 28.11.2020 kello 20.00 saakka.

Juttu julkaistiin alun perin epähuomiossa keskeneräisenä 26.11. kello 09.14.

Pages