Innehållssamlare

Ylivieskan Jääkarhujen naiset yhä nollakerhossa – Jääkiekon Mestiksen pistetili ei auennut viikonlopun kotipeleissä

Alueuutiset KP24 -

Ylivieskan Jääkarhujen pistetili naisten Mestiksessä ei auennut sunnuntainakaan, kun Kärpät Akatemia oli niukasti, mutta riittävästi parempi maalein 2–4 (1–1, 1–2, 0–1). YJK nousi toisen erän lopulla Vanessa Viitalan maalilla 2–1-johtoon, mutta Kristiina Meriläinen kuittasi tasoituksen yhdeksän sekuntia myöhemmin.

Kalajokilaakson viikon luetuimmat jutut kootusti: Kuntokeskus Puntti myytiin, Taanilan koululle valittiin rehtori ja himoliikkuja teki elämänmuutoksen

Alueuutiset KP24 -

Päivi Savela Kalajokilaakson verkossa luettiin ylivieskalaisen Kuntokeskus Puntin omistajavaihdoksesta. Ylivieskalaisen Kuntokeskus Puntin omistaja vaihtuu: Toimintaa jatkaa ylivieskalainen personal trainer Nina Ojakippola Rakenteilla olevan Taanilan koulun rehtoriksi valittiin ylivieskalainen Risto Oja, joka siirtyy tehtävään Rannan koulun rehtorin paikalta.

Suomessa tavoitellaan Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä kokonaisten maakuntien voimin – "Emme voi kilpailla keskenämme"

Uutiset YLE Oulu -

Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta Suomessa vuodelle 2026 hakevat Tampere, Oulu ja Savonlinna.

Millä teemoilla ja summilla kaupungit kampanjoivat statuksen puolesta, millaisia resursseja status tarjoaa ja mitä ehdokkaat tekevät, jos voittoa ei tulekaan? Kannattaako monivuotinen kampanjointiprosessi, vai kannattaisiko kulttuuria tukea suoraan?

Kulttuuripääkaupunkistatuksen merkityksestä tavoitellaan kommentteja myös kahdesta edellisestä kaupungista, eli Turusta ja Helsingistä. Näkyikö teemavuosi piristyneenä matkailuna, entä tukiko se kulttuurielämää tulevina vuosina?

Kolme seutua satsaa kukin satojatuhansia euroja hakuun. Jo hakeminen koetaan arvokkaaksi, vaikka asema jäisi saamatta.

Suomalaiskunnat ovat valmiita käyttämään yhteensä miljoonia euroja päästäkseen Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Statusta ovat ilmoittaneet tavoittelevansa Oulu, Tampere ja Savonlinna. Itse titteli saapuu Suomeen vasta 2026, mutta ensimmäiset hakemukset tulee jättää toukokuuhun 2020 mennessä.

Hakijat työskentelevät hakemusten eteen tarmokkaasti, kampanjoista kerrotaan STT:lle. Niissä pitää esitellä kulttuurielämän ohella muutakin, alueen majoituksesta infrahankkeisiin.

– Tällä hetkellä kampanjasta ei paljon näy ulospäin, eikä ole tarvekaan, kertoo viestintäsuunnittelija Seppo Roth Tampereen kampanjasta.

Kampanjoita käydään maakuntien voimin

Kulttuuripääkaupunki-nimitys on ollut Suomessa kahdesti aiemmin. Vuonna 2000 sen sai Helsinki, vuonna 2011 Turku.

Kampanjat eivät vielä kerro suunnitelmiaan mahdollista statusvuotta varten, mutta yksi muutos aiempaan on nähtävillä. Tällä kertaa hakijat ovat liikkeellä yhtä kaupunkia laajemmalla pohjalla. Tampereen kampanjaan kuuluu koko Pirkanmaa.

– Pirkanmaan sisälläkin opimme tuntemaan toisemme paremmin. Yllättävän vähän tiedetään, mitä sadan kilometrin päässä olisi tarjolla, Tampereen projektipäällikkö Eija Oravuo sanoo.

Vielä paremmaksi laittaa viimeisenä kisaan lähtenyt Savonlinnan kampanja. Saimaa-ilmiöksi nimetty hanke yhdistää Savon ja Karjalan neljä maakuntaa. Muodollinen hakija on Savonlinna, koska hakemuksen pitää olla yhden kaupungin nimissä.

– Koko Euroopassa hakijoiden joukossa on nähtävissä alueellisempaa trendiä. Näen vahvuutena, että olemme yhdessä liikkeellä, sanoo Saimaa-ilmiön koordinaattori Anu-Anette Varho.

Oulu hakee statusta nimellisesti yksin, mutta myös se pyytää lähiseutuja yhteistyöhön.

– Jotta pohjoinen puolikas Suomesta pärjää, se täytyy tehdä yhdessä. Emme voi kilpailla keskenämme, Oulun hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen sanoo.

Juhlavuoden budjetit vasta arvioita

Hakuun kuuluu myös toinen kierros, jonka aikana ehdokkaat voivat parantaa hakemuksiaan. Voittajan valitsee eurooppalainen raati kesällä 2021.

– Jatkoon pääseminen riippuu hakemuksista. Voi olla, että kaikki kolme pääsevät toiselle kierrokselle, kertoo neuvotteleva virkamies Iina Berden opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Pirkanmaan hanke on vuoden 2019 loppuun mennessä panostanut hakuun noin 700 000 euroa. Vuoden 2020 budjetti on alustavasti samaa luokkaa, jos hanke selviää jatkoon.

Oulun kampanja käyttää hakemiseen 400 000 euroa tänä ja viime vuonna. Itä-Suomi satsaa ensimmäisen vaiheen hakuun yhteensä 450 000 euroa.

Varsinaisen tapahtumavuoden budjetit liikkuvat vielä arviotasoilla, eivätkä kampanjat vielä kerro mahdollista statusvuotta varteen laatimiaan suunnitelmia. Seppo Rothin mukaan kulttuuripääkaupunkien budjetit vaihtelevat 20–70 miljoonan euron välillä. Esimerkiksi Turun budjetti valmisteluineen oli noin 55 miljoonaa euroa.

Alustavasti Saimaa-ilmiö tavoittelee "maltillista" ja Pirkanmaan kampanja "keskivertoa" budjettia, Oulusta suuruusluokaksi mainitaan noin 50 miljoonaa euroa.

Hakijakaupungit aikovat asettaa osan rahoituksesta itse ja toivovat opetus- ja kulttuuriministeriön tuplaavan summan. Lisäksi rahoitusta odotetaan EU:lta ja muilta tahoilta, kuten säätiöiltä.

Tampere ja Oulu yrittäneet aiemminkin

Ehdokkaat kokevat jo pelkän hakemisen hyödylliseksi. Tampere ja Oulu tavoittelivat titteliä myös vuodelle 2011. Nimityksen vei silloin Turku, mutta itse haku herätti kehitystyöhön, kilpakumppanit kertovat.

– Viime hausta on jäänyt myönteinen vire. Monia suunniteltuja asioita on toteutettu, vaikka statusta ei saatu, Oravuo Tampereen kampanjasta sanoo.

– Uutisointi tuntuu Itä-Suomesta olevan ikävänpuoleista, mutta se ei ole koko totuus. Olemme yhdistäneet voimat ja lähteneet tekemään pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä, Saimaa-ilmiön Varho täydentää.

Voisiko kehitystyötä tehdä ilman raskasta hakuprojektia? Hakijat eivät lämpene ajatukselle. Ne viittaavat EU:n selvitykseen, jonka mukaan onnistunut statusvuosi lisää matkailijoiden määrää keskimäärin 10–15 prosenttia ja näkyy turismissa myös myöhemmin. Kulttuuri myös vahvistaa elämänlaatua ja alueen identiteettiä, hakijat perustelevat.

– Jokaiselle valitulle kaupungille asema on tuonut valtavasti kansainvälistä näkyvyyttä ja mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä merkittävien toimijoiden kanssa, Oulun Rantala-Korhonen sanoo.

Tomi Heinonen palasi tehokkaana – Ylivieskan Jääkarhut löi Pyhäjoen lauantain jääkiekkohuumassa

Alueuutiset KP24 -

Ylivieskan Jääkarhujen peliasussa nähtiin lauantain kotiottelussa pitkästä aikaa tuttu hahmo, kun Tomi Heinonen teki paluun joukkueeseen. Jääkarhujen takavuosien luottohyökkääjä näytti, että taidot ovat tallella, kun Jääkarhut kukisti jääkiekon II-divisioonalohkonsa jumbopaikalla pelaavan Pyhäjoen Joki-Kiekon maalein 6–1 (3–0, 1–0, 2–1).

Eläinlääkäri halusi, että lemmikkien terveystiedot löytyisivät yhdestä paikasta – hän keksi järjestelmän, joka on nyt kaikkien saatavilla

Uutiset YLE Oulu -

Lemmikkieläimille on kehitetty oma sähköinen kanta-järjestelmä, johon voidaan kirjata esimerkiksi eläinlääkärikäynnit, laboratoriotulokset, lääkitykset ja hoito-ohjeet.

Kanta.pet-järjestelmää ollaan ottamassa vähitellen käyttöön eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen. Palvelu on ollut saatavilla pari viikkoa, ja sillä on käyttäjinä yhteensä jo lähes kuusikymmentä eläinklinikkaa ja noin tuhat asiakasta.

Järjestelmän taustalla on keuruulainen eläinlääkäri Jukka Kuusisto. Hänellä oli tarvetta potilastietojärjestelmälle omalla klinikallaan. Ohjelmiston on kehittänyt ohjelmistoyritys, jonka hallituksessa hän on.

Heillä oli vaihtoehtoina kehittää lemmikkien potilastietojärjestelmä joko heidän omaan potilasohjelmistoonsa tai kaikille Suomen eläinlääkäreille ja asiakkaille avoimena palveluna. He päätyivät yhteiseen ja kaikille ilmaiseen sovellukseen, jolle Kuusisto näki olevan tilausta.

– Ajatuksena on, että kaikki tieto on yhdessä paikassa, sillä lemmikin omistajat ja lemmikit liikkuvat paljon.

Kuusiston mukaan eläinlääkärille voi tulla tarvetta esimerkiksi lomamatkoilla. Lisäksi eläinlääkäreillä on erikoistumisaloja, joten asiakas voi käydä useilla eri klinikoilla.

Oulun eläinklinikalla hoidetaan paljon lemmikkejä, jotka tulevat muualta lähetteellä. Yhteinen kanta-palvelu vähentää papereiden kuljettamista ja soittelua. Marko Väänänen / Yle

Oulun eläinklinikka on ottanut palvelun käyttöön ensimmäisten joukossa.

Klinikkaesimies Juha Rautio kertoo, ettei klinikalla ole ollut aikaisemmin vastaavaa palvelua käytössään.

– Käytännössä se on tarkoittanut, että omistaja on saanut paperit ja kuitit itselleen tai sähköpostiin, jotka hän on säilönyt kotonaan omassa arkistossaan.

Mikäli asiakkaan paperit ovat joutuneet hukkaan, aiemmin lemmikkien tietoja on yritetty saada muilta eläinlääkäreiltä esimerkiksi puhelimitse.

Raution mukaan heidän klinikalleen tulee paljon lemmikkejä lähetteellä muilta eläinlääkäreiltä, joten yhteinen järjestelmä helpottaa asiointia.

– Asiakas voi myös itse tarkistaa helposti lemmikin rokotustiedot omasta matkapuhelimestaan.

Kanta-palveluun voidaan liittää esimerkiksi lemmikin röntgenkuvat.Jaana Polamo / Yle

Suomen eläinlääkäriliitosta nähdään, että palvelu lisää potilasturvallisuutta ja helpottaa eläinlääkärien työtä, sanoo eläinlääkäriliiton toiminnanjohtaja Katri Kiviniemi.

– Kun tiedetään hoitohistoria, ei anneta lääkkeitä varmuuden vuoksi eikä tule väärinkäsityksiä, kun tietoa on saatavilla.

Kiviniemi arvelee, että kaikki lemmikkien omistajat eivät kuitenkaan ota palvelua käyttöön, vaikka se on maksuton.

Järjestelmän käyttöönotosta päättää lemmikin omistaja. Hän myös itse määrittää, mitä lemmikkiä koskevia tietoa järjestelmään laitetaan ja kenelle eläinlääkärille tietoa jaetaan, Jukka Kuusisto sanoo.

– Eläimen omistaja on tässä kuningas. Hän itse määrää miten tietoa jaetaan ja käytetään. Palvelussa olevaa tietoa ei myöskään jaeta ulkopuolelle tai käytetä markkinointiin.

Voit keskustella aiheesta kello 23:een saakka!

Merijärvi turvautuu lainarahaan

Alueuutiset KP24 -

Merijärven kunnanhallitus päätti, että 400 000 euron talousarviolaina kilpailutetaan ja nostetaan. Kunnanjohtaja Kari Jokela toteaa, että taloustilanne on haasteellinen ja alkuvuodesta on menoja, johon tarvitaan rahaa.

Tuotantotyöntekijä Finn Spring Oy, 5 paikkaa, HelaCon Oy, Eezy VMP, Lestijärvi

Alueen avoimet työpaikat -

Tuotantotyöntekijä Finn Spring Oy, HelaCon Oy, Lestijärvi, Haku päättyy: 16.02.2020, 3-vuorotyö, Kesto: 3 - 6 kk
Haemme asiakkaallemme Finn Spring Oy:lle kausityöntekijöitä tuotantotehtäviin Lestijärvelle. Tuotannossa tehtäviin kuuluvat: - tuotannolliset työtehtävät tuotantolinjoilla - tuotantokoneiden käyttö - laadunseuranta Odotamme sinulta - ahkeruutta ja oma-aloitteisuutta - positiivista ja jämäkkää asennetta työhön - sopeutumista vuorotyöhön (ikäraja vuorotyölle 18 v.) - IT-taitoja - tekninen osaamine...

Tuotantotyöntekijä Finn Spring Oy, 10 paikkaa, HelaCon Oy, Eezy VMP, Toholampi

Alueen avoimet työpaikat -

Tuotantotyöntekijä Finn Spring Oy, HelaCon Oy, Toholampi, Haku päättyy: 16.02.2020, 3-vuorotyö, Kesto: 3 - 6 kk
Haemme asiakkaallemme Finn Spring Oy:lle kausityöntekijöitä tuotantotehtäviin Toholammille. Tuotannossa tehtäviin kuuluvat: - tuotannolliset työtehtävät tuotantolinjoilla - tuotantokoneiden käyttö - laadunseuranta Odotamme sinulta - ahkeruutta ja oma-aloitteisuutta - positiivista ja jämäkkää asennetta työhön - sopeutumista vuorotyöhön (ikäraja vuorotyölle 18 v.) - IT-taitoja - tekninen osaaminen...

Varastotyöntekijä Finn Spring Oy, 5 paikkaa, HelaCon Oy, Eezy VMP, Toholampi

Alueen avoimet työpaikat -

Varastotyöntekijä Finn Spring Oy, HelaCon Oy, Toholampi, Haku päättyy: 16.02.2020, 3-vuorotyö, Kesto: 3 - 6 kk
Haemme asiakkaallemme Finn Spring Oy:lle kausityöntekijöitä varastotehtäviin Toholammille. Varastolla tehtäviin kuuluvat: - autojen lastaukset - rahtiasiakirjojen hoitaminen - muut mahdolliset varastoon ja logistiikkaan liittyvät tehtävät Odotamme sinulta - ahkeruutta ja oma-aloitteisuutta - positiivista ja jämäkkää asennetta työhön - sopeutumista vuorotyöhön (ikäraja vuorotyölle 18 v.) - IT-tai...

Varastotyöntekijä Finn Spring Oy, 3 paikkaa, HelaCon Oy, Eezy VMP, Lestijärvi

Alueen avoimet työpaikat -

Varastotyöntekijä Finn Spring Oy, HelaCon Oy, Lestijärvi, Haku päättyy: 16.02.2020, 3-vuorotyö, Kesto: 3 - 6 kk
Haemme asiakkaallemme Finn Spring Oy:lle kausityöntekijöitä varastotehtäviin Lestijärvelle. Varastolla tehtäviin kuuluvat: - autojen lastaukset - rahtiasiakirjojen hoitaminen - muut mahdolliset varastoon ja logistiikkaan liittyvät tehtävät Odotamme sinulta - ahkeruutta ja oma-aloitteisuutta - positiivista ja jämäkkää asennetta työhön - sopeutumista vuorotyöhön (ikäraja vuorotyölle 18 v.) - IT-ta...

Suunnittelijaharjoittelija, kokoaikainen, Studentwork Group Oy, Ylivieska

Alueen avoimet työpaikat -

Suunnittelijaharjoittelija, kokoaikainen, Studentwork Group Oy, Ylivieska, Haku päättyy: 18.02.2020 klo 23:59, kokoaikatyö, Kesto: 3 - 6 kk
Etsimme sinua Me Studentworkilla etsimme asiakkaallemme Eltel Networks Pohjoiselle suunnittelijaharjoittelijaa 4-6 kuukauden mittaiseen määräaikaiseen ja kokoaikaiseen tehtävään Ylivieskaan. Työllistyt tehtävään Studentworkin kautta. Suunnittelijaharjoittelijan työtehtävät koostuvat erilaisista tietoliikenneverkkojen suunnitteluun ja dokumentointiin liittyvistä tehtävistä. Työn aloitusajankohta ...

Sidor

Prenumerera på Oulun Eteläinen innehållssamlare